Wat is polyester?

WAT IS POLYESTER?

Polyester is een verzamelnaam voor verschillende textielsoorten die gebruik maken van het polyestergaren. Aan de basis ligt polyethylene terephthalate, oftewel het welbekende PET. Uit polyester kan men met moderne technologieën veel verschillende polyesterstoffen maken in uiteenlopende graden van textuur, dichtheid en zachtheid. 

Eigenschappen van polyester

  • Ademend

  • Kreukvrij

  • Kleurvast

  • Vormvast

  • Slijtvast

  • Licht

  • Makkelijk schoon te krijgen

Wat zijn de voordelen van polyester?

De kleurkwaliteit van polyester is heel goed omdat de stof pas op een hoge temperatuur, bij 225 graden celsius, smelt. De stof is dus goed bestand tegen veel zonlicht en wordt bijvoorbeeld veel voor vitrages gebruikt. Om dezelfde reden pakken printtechnieken erg goed op polyester. De stof is bijna helemaal kreukvrij. Ook als de stof opgevouwen is geweest, of als je hem de hele dag hebt gedragen. Strijken hoeft dus niet. Zeker als je je blouses en shirts na het wassen direct op een hanger laat drogen. Ook blijft de pasvorm na veel wassen goed behouden. Polyester neemt geen vocht op, maar transporteert het naar buiten. Het vocht verdampt zonder dat het plekken achterlaat op de kleding. Hierdoor krijg je het na het transpireren niet koud. De stof heeft een hoge mate van elasticiteit, waardoor hij erg geschikt is als bijmenging in stoffen die niet mogen kreuken en waarvan de vorm behouden moet blijven. De stof is niet gevoelig voor bacteriën en schimmels. 

Veelzijdig

Polyester is een veelzijdige stof die de vorm aan kan nemen van onder andere een katoen-imitatie, glad polyester-satijn of juist pluizige fleece. Je treft de stof bijvoorbeeld aan in ondergoed, blouses, jurken, kostuums, rokken, voeringen, (regen)jassen en sportkleding. Maar je ziet het ook in gordijnen, rugzakken en tenten. Ook wordt het gebruikt voor verschillende niet-geweven vulstoffen. 

Mixen en mengen

100 procent polyester komt wel voor, maar meestal wordt de stof gemengd. Polyester wordt vaak toegevoegd aan natuurlijke materialen zoals katoen of wol, om de stof slijtvaster te maken. Een veel gebruikte verhouding is 65% polyester en 35% katoen. Polyester-katoen is goed wasbaar (op 65 graden) zonder dat het kleur verliest. Het heeft een kreukherstellend vermogen, krimpt nauwelijks en heeft een lage vochtopname. Het is slijtvast en duurzaam, maar het is minder warmte-isolerend dan katoen. Andersom bestaat de blend ook. Katoen-polyester bestaat meestal uit 65% katoen en 35% polyester. Het zit comfortabel en heeft juist een grote vochtopname met een hoog warmte-isolerend vermogen. Het is slijtvast en goed wasbaar (60 graden) met beperkte krimp. Nog een bekende is de polyester-viscose mix. Die ademt beter dan enkel polyester, maar is nog steeds kreukvrij en kleurvast. 

Het nieuwe polyester

Technieken om polyester te maken zijn in de afgelopen decennia enorm verbetert. Waar polyester kledingstukken in de jaren 80 en 90 nog glanzend en zweterig konden zijn, is er inmiddels een hoge kwaliteit polyester op de markt. Als je met een goede kwaliteit polyester te maken hebt, heeft die weinig glans. De stof moet stevig, maar licht aanvoelen. Budgetketens maken soms nog wel gebruik van de goedkope en oude polyestertechniek. Maar als je kledingstuk van een kwalitatief merk is, kun je ervan uitgaan dat er hoogwaardige polyester in verwerkt is. 

Hoe wordt polyester gemaakt?

Polyester wordt gemaakt uit aardolie en aardgas. Men voegt hier onder hoge hitte chemische stoffen aan toe, zodat er een stroperige massa ontstaat. Deze massa wordt dan door een spindop met hele kleine gaatjes geperst, waardoor lange draden ontstaan. Deze draden worden weer versneden tot kleine stukjes, de vezels. 

Verschil polyester en polyamide

Polyester en polyamide worden vaak met elkaar verward omdat ze beide van aardolie zijn gemaakt en vergelijkbare eigenschappen hebben. Polyester en polyamide zijn in de basis stoffen die geen vocht opnemen, maar juist vocht naar buiten sturen. Beide stoffen zijn duurzaam, sterk, vormvast, kreukvrij en flexibel. Polyester is echter van andere polymeren gemaakt dan polyamide. Dit zorgt voor een aantal verschillen. Polyamide is bijzonder duurzaam en daardoor duurder materiaal dan polyester. Het is iets gevoeliger voor warmte dan polyester. Polyester kun je dus op een iets hogere temperatuur wassen. 

Wat zijn de nadelen van polyester?

Natuurlijk is polyester niet enkel een wonderstof. Kledingstukken met een hoog percentage polyester zijn niet geschikt om bij hoge temperaturen te dragen. Pure polyester neemt namelijk geen vocht op en kan dus zweterig gaan aanvoelen. Daarnaast ontstaat er bij een hoog percentage polyester elektrificatie. Je kleding gaat er dus van knetteren. In goede blends is dit echter niet aan de hand. 

Duurzaam?

Vaak wordt gedacht dat synthetische vezels slechter zijn voor het milieu dan natuurlijk textiel. Dit is niet perse waar. Synthetische vezels zijn niet biologisch afbreekbaar, maar ze zijn wel recyclebaar. Daarnaast gaan synthetische stoffen veel langer mee dan natuurlijke stoffen. Als er goed mee wordt omgegaan, zijn ze dus wel degelijk duurzaam. 

Wassen en drogen

Polyester kan in de machine gewassen worden op maximaal 40 graden. Het beste is om het synthetische of fijne wasprogramma te gebruiken. Het is altijd goed om je kledingstuk binnenstebuiten in de wasmachine te doen. De stof kan over het algemeen in de droger, maar alleen op een lage temperatuur. Polyester kreukt van nature weinig. Mochten er toch kreuken zijn ontstaan, dan strijk je die makkelijk weg met een strijkijzer. Zet het strijkijzer echter niet op een te hoge temperatuur.

 

Sorteer op
© 2022 - 2024 La Lupa boutique | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel