Hoe houd ik mijn kleding mooi?

WASSEN & DROGEN
Wist je trouwens dat kleding sneller slijt door het vaak te wassen?
Probeer in plaats van meteen jouw lievelings items meteen te wassen ze in de avond te luchten in de buitenlucht, bijvoorbeeld bij het open raam. Pas wel op dat het niet weg kan waaien ;-) 

We begrijpen dat je je kleding lekker wil laten ruiken alleen te veel wasmiddel en/of wasverzachter is niet goed voor de stoffen, het wordt er zelfs veel minder mooi door. Dus was op lage temperaturen en met een kleine hoeveelheden wasmiddel en eventueel wasverzachter.

En over de droger, deze gebruiken we niet om onze kleding te laten drogen. Het zorgt voor slijtage en krimp van je kleding. Ook de afwerking zoals prints en glimmertjes houden niet van de droger.

Kleur behouden
Azijn zorgt dat kleuren minder uitlopen. Perfect dus voor de bonte was! Leg je felgekleurde kleding een nachtje in koud water gemengd met een kopje azijn om die mooie kleuren te behouden. Een spijkerbroek wassen met azijn zorgt dat de blauwe kleur minder snel vervaagt.

Viscose

  • De stof krimpt snel, waardoor je goed op moet letten met wassen
  • De stof wordt minder sterk als hij nat wordt

Wassen van viscose in de wasmachine kan, mits je hiervoor het ‘fijne was’ of wolprogramma gebruikt en een lage snelheid om te centrifugeren. Was het niet samen met spijkerbroeken of andere grove items.

Viscose krimpt ca. 4% met wassen, je kunt dit weer goed krijgen door het binnenste buiten uit te strijken. Let op doe dit niet op de hoogste stand.

Travelstof
De travel-kwaliteit is een 'easy care-stof', is makkelijk wasbaar en hoeft niet gestreken te worden omdat de stof zeer snel droogt. Wassen op 30 graden. De travelstof droogt heel snel, om deze reden hoeft het kledingstuk niet in de droogtrommel, hang het meteen uit na het wassen.
Travelstof pilt van nature niet en kan alleen worden veroorzaakt door wrijving, waardoor schuring ontstaat en de travelstof kapot wordt geschuurd. Kijk dus uit met jasjes, tasjes, sieraden, autogordels, ritsen, klittenband etc.

Wax en leatherlook 
Deze items zijn voorzien van een coating (laagje). Niet te vaak wassen, maar luchten. En als je deze wast, dan wel op zeer lage temperatuur en nooit strijken of in de droger doen. Let op dat je deze items niet op donkere kleding in je kast plaatst. En lichte items met donkere items kan wrijving dus kleur afgeven.

One size broeken
Deze fijne broek op lage temperatuur wassen, niet in de droger en ook niet strijken. Zo blijft deze superstretch het mooist. Na het wassen ziet de broek er 2x zo groot uit maar dit komt helemaal goed!

Mohair
Mohair is een natuurproduct en heeft als eigenschap dat het aan het begin wat kan pluizen, dit gaat door het dragen weg.
Zoals al eerder gezegd, was je favoriete items niet te vaak. Een schaap stoppen we immers ook niet steeds in de wasmachine ;-) 
Mocht je het wel wassen, dan altijd op een koud wolwasprogramma en de laagste centrifuge toerental.

Print en glimmertjes
Zit er een fotoprint op het kledingstuk? Was deze dan binnenste buiten op een lage temperatuur, op een wolwasprogramma. De print kan altijd door het dragen en wassen wat scheurtjes gaan vertonen omdat het erop gedrukt is en het niet ingeweven is. 

Hetzelfde geldt ook voor de glimmertjes, was deze op een fijnwas programma op lage temperatuur. 

Pilling
Of je kledingstuk gaat pillen hangt vooral af van het materiaal waarvan het is gemaakt. De ene stof is nu eenmaal gevoeliger voor pillen dan de andere. Wol is het meest gevoelig voor pillen, maar ook acryl, polyester en viscose zijn 'pluisgevoelige' stoffen. 

Het pillen ontstaat door wrijving van het materiaal, waardoor je er zowel bij kleding van goede als mindere kwaliteit last van zal hebben. De vezels van het materiaal wikken zich om elkaar heen, iets dat zowel tijdens het dragen als het wassen gebeurt.

Je kunt de pilling eenvoudig wegnemen door een ontpiller (pluizentondeuze) te gebruiken. 

© 2022 - 2024 La Lupa boutique | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel