Wat is lurex?

Lurex is een textielvezel, bestaande uit goud-, zilver- of bronskleurig metaalgaren. Deze industrieel vervaardigde vezel werd in de 20e eeuw ontwikkeld en wordt vooral toegepast in de kledingindustrie. In jurken en blouses, maar ook veelvuldig in badkleding en in lingerie (korsetten, jarretellengordels, beha's) wordt lurex gebruikt.

Lurex wordt in Nigeria en andere delen van West-Afrika gebruikt om er glimmend, glinsterend textielachtig materiaal van te weven.

Lurex wordt vervaardigd door folies van aluminium en van transparante kunststof op elkaar te plakken en het laminaat in smalle reepjes te snijden. 

Enkelvoudige films met opgedampt metaal, afgedekt met een kunstharslaagje komen ook voor. De afdeklagen, die ter bescherming van het metaal tegen oxidatie dienen, bestaan meestal uit polyester, maar ook uit cellulose-aceto-butyraat of viscose. Lurexgarens zijn goud-, zilveren bronskleurige, ook kleurloos transparant, en worden als effectdraden, soms getwijnd met andere garens, verwerkt in weefsels en breisels voor kleding, zoals rokken, t-shirtstruitjes, vesten en tops.

Feestelijk willen schitteren in goud, zilver of andere metallic-glans is van alle tijden. Ster onder de hedendaagse glitterstoffen is Lurex.

 

© 2022 - 2024 La Lupa boutique | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel